Merkbelofte naar buiten brengen

Je hebt helder waar je organisatie voor staat, net als je product of dienst, én je weet voor wie je het doet. Kortom, de Merkbelofte staat. Dan wordt het tijd om met je verhaal naar buiten te gaan. Je wilt een boodschap brengen. Dat gaat gepaard met een aantal stappen, die ik hieronder verder toelicht.

 

De verschillende stappen zijn:

  1. 1. Ken je potentiële klant
  2. 2. Maak een consequente content strategie
  3. 3. Bouw merkondersteunende campagnes
  4. 4. Evalueer en stuur bij waar nodig

 

  1. 1. Ken je klant
    We hebben de ontvanger (oftewel de doelgroep) benoemd in de brainstorm. We willen weten wie de klant is, zodat we kunnen aansluiten bij zijn of haar belevingswereld. Het is tijd om je verder te verdiepen in de klant – en het spreekt voor zich hoe cruciaal deze stap is. Je kan daarbij gebruik maken van klantanalyses en marktverkenning.

Mijn boodschap is: ken je klant, leef je in en durf te kiezen. Hoe meer je aansluit bij de belevingswereld van mensen, hoe meer een klant zich thuis voelt bij een bedrijf of organisatie. Klinkt heel logisch, maar toch blijkt het in de praktijk lastig te zijn om de massa aan te spreken én tegelijkertijd raken op individueel niveau.

 

“Waarom klantanalyse? Iedereen kan klant zijn, toch?”

Iedereen kan mijn klant zijn; dat hoor je ondernemers regelmatig roepen. Wellicht heb je daar gelijk in, maar om gefocust marketing en sales uit te voeren is het goed om te pinpointen wie er bij je past. Dan kom je er misschien zelfs achter dat je helemaal niet wilt dat iedereen je klant is. Tegenwoordig maken klanten een groot deel uit van je merk dankzij de digitalisering. Een positieve klantervaring is altijd zeer belangrijk geweest, maar nu cruciaal, want mensen praten op massale basis online met anderen over een merk en hun beleving. En de klant die past bij de kernwaarden van het bedrijf zal eerder een tevreden klant zijn.

 

Je hebt verschillende lagen van marketing. Je hebt een grote algemene boodschap om een merk te laden en daarmee zoveel mogelijk mensen te bereiken, die zich aangetrokken voelen tot de propositie. Vervolgens kun je al de eerste verdieping maken, namelijk kernboodschappen. Dat zijn boodschappen die je koppelt aan de kernwaarden van je organisatie en de doelgroepen, die je wilt bereiken. Daarmee zoom je in op de behoefte van specifieke doelgroepen.

 

Een voorbeeld is een campagne die we hebben gedaan bij Shell. Zij hebben diversity targets, en dus ernstige behoefte aan technische dames. Technische dames zijn lastig te vinden in Europa. Dus een mooie uitdaging.

 

Hun overkoepelde boodschap is: ‘A life long career’. Hoewel deze boodschap is ondersteund, zijn we een laag dieper gegaan en zijn de dames zo persoonlijk mogelijk aangesproken op hun behoeftes. Andere vrouwen binnen Shell vertelden wat zij zo gaaf vinden aan het werken voor Shell. Want laten we eerlijk zijn, je wilt nergens je leven lang werken als het niet aansluit bij wat jij zoekt. Dus breng gelaagdheid aan in je boodschappen. Beweeg mee.

 

 

VERDER LEZEN?

 

Dit artikel is onderdeel van het e-book ‘Iedereen is een Merkheld’. Download nu, gratis en voor niets, het gehele e-book via https://www.merkhelden.com/e-book-iedereen-is-een-merkheld/

Share This