Merk: Waar ligt de sleutel tot succes?

Wij zijn ervan overtuigd dat de sleutel tot succes ligt in het waarmaken wat je belooft. Simpeler kunnen we het niet maken. En dat start met het bouwen van het merk. Het fundament van een organisatie.

 

Het is belangrijk om je te realiseren  dat steeds meer onderzoeken aantonen dat zogeheten merkgedreven organisaties succesvoller en daarmee winstgevender zijn dan andere. Alleen al een pakkende missie brengt focus. Het is niet langer alleen een feestje van de afdeling marketing, maar een opdracht voor de gehele organisatie; wij zijn het merk!

Door het merk als kompas te gebruiken en van daaruit alle disciplines  te verbinden, zie je dat het een centrale positie in de organisatie krijgt. Dit geldt voor alle afdelingen,  zoals marketing, HR, sales, innovatie, inkoop, etc. Ongeacht grootte, markt en domein.  Dit is het fundament van het bedrijf of organisatie.


Merkbelofte

Hiervoor hebben we het  Merkbeloftemodel ontwikkeld. Wat beloof je en maak je deze belofte waar? Doe je dit rocking, dan wordt jouw merk een lovemark. Lovemarks zorgen ervoor dat mensen gaan houden van het merk, het in hun hart sluiten en erbij blijven. Je begrijpt dat dat zeer positief is voor de omzet en voor langetermijnsucces en -groei. Lovemarks bieden waar voor hun geld, omdat ze niet alleen inspireren, maar ook doen wat ze beloven. Hét voorbeeld van dit moment is Coolblue. Werkelijk alles klopt.

Let wel, wat voor het ene merk werkt, hoeft zeker niet voor het andere te werken. Ons advies is dan ook altijd: blijf dichtbij jezelf en kijk niet te veel naar anderen. Dan wordt het vaak geforceerd en dat geloven mensen niet. Van binnen naar buiten.

De elementen van de merkbelofte zijn, zoals de figuur al weergeeft, nauw met elkaar verbonden. De missie vormt de basis, waarop de rest is gebouwd.


De missie
Een goede missie is een pakkende zin. Waar mensen, intern en extern door geraakt worden. Deze geeft richting geven aan alles waarvoor de organisatie staat. Als een kompas. Er moet uit blijken waartoe een bedrijf op aarde is. Wat het doet én waarom.

Als vertrekpunt van waaruit alle beslissingen genomen worden. Draagt het bij aan onze missie. Wat een focus geeft dat.

Mooie voorbeelden, waarbij de missie ook in alles is door vertaald.

– 365dagensuccesvol: Nederland is in 2020 het gelukkigste land ter wereld.
– Coolblue: Alles voor een glimlach
– Tony Chocolonely: Samen voor een slaafvrije chocolade industrie

Een missie is voor jaren en hoeft niet morgen vervuld te zijn. De missie krijgt handen en voeten door de kringen eromheen.

 

Kernwaarden
De kernwaarden zijn de belangrijkste basiswaarden van het hart van een organisatie. Hieruit blijkt wat de organisatie van wezenlijk belang vindt. De kernwaarden sluiten vanzelfsprekend aan op de missie en schragen de organisatiecultuur. Ze spelen daarmee een rol om ‘de neuzen dezelfde kant uit te krijgen’. Om echt de identiteit van het bedrijf te vangen in de kernwaarden, is het belangrijk dat deze worden gedragen door alle werknemers.

 

Specialisme
Wat maakt jouw organisatie anders dan die van de concurrent? Onderscheidend vermogen is onwaarschijnlijk belangrijk in onze hoogontwikkelde economie. Belangrijk is dus het specialisme te herkennen en kenbaar te maken; scherp dit aan waar nodig, en gebruik het om (potentiële) klanten te overtuigen.

 

Doelgroepen
De doelgroep is een specifieke groep mensen die een organisatie wil bereiken met een bepaald aanbod. We roepen snel: iedereen kan het gebruiken! Iedereen is dus de doelgroep. Door geen focus aan te brengen, wordt er met hagel geschoten. Daarmee worden er heus mensen bereikt, maar of ze worden geraakt? Die kans is vrij klein. Door hierin focus aan te brengen kun je heel gesegmenteerd de doelgroep benaderen met jouw boodschap, geschreven in hun ‘taal’ en met beeld dat daarop aansluit. En zoek vooral mensen, die passen bij de kernwaarden van het bedrijf. Dan wordt de samenwerking gegarandeerd een succes en kan er met plezier gewerkt worden. Voor (nieuwe) medewerker of (nieuwe) klant. Dit versterkt te allen tijde je merk.

 

Kernboodschappen
Kernboodschappen zijn de basis voor effectieve marketing en communicatie op het uitvoerend niveau. Hiermee zijn we aanbeland bij de concrete doorvertaling van het bouwwerk van de Merkbelofte.Een kernboodschap wordt opgebouwd per kernwaarde en per doelgroep, aan elkaar gekoppeld. Nog sterker wordt het als er een bewezen resultaat aan gekoppeld wordt.

 

Wacht niet langer en zet de eerste stap op weg naar succes
Wij geven toegankelijke, energieke brainstorms met organisaties om dit model helder te maken. En het valt ons elke keer weer op hoeveel inspiratie en energie er vrijkomt bij het nadenken over de verschillende stappen. Het is overigens niet alleen toepasbaar op gehele organisaties of bedrijven, maar het kan ook worden gebruikt voor een afdeling (voor een betere positionering of beter resultaat), een persoon (personal branding) of een (nieuw) product.

 

Merkhelden is een adviesbureau dat Merk, Mens en Meetbaar resultaat aan elkaar verbindt zodat organisaties hun belofte optimaal waarmaken en zo het grootste succes kunnen behalen. In onze optiek is tegenwoordig iedereen een Merkheld in het huidige digitale spectrum waarin we leven. Zoals medewerkers, klanten en ambassadeurs van je bedrijf / organisatie, business unit of afdeling. Zij bouwen allen mee aan jouw merk…ze maken of breken jouw merk!

Share This