Heb jij het lef om een echt sterk merk te bouwen?

Laatst bleek uit een groot onderzoek van Gallup [1] dat slechts 15% van de medewerkers echt betrokken is bij de organisatie waar ze voor werken. Eerlijk gezegd vind ik dat schokkend. Temeer omdat dit de ambassadeurs zijn van het bedrijf. Zij zijn het bedrijf. Dus als zij al niet betrokken zijn… wie dan wel? Kan het dan uitgroeien tot een sterk merk, die keer op keer beloftes waarmaakt? 

 

In mijn optiek kan er pas een beweging ontstaan als iedereen opstaat en zegt; ik ben een MERKHELD! Ik sta voor het bedrijf waarvoor ik werk. Maar ook; ik sta achter de merken waarbij ik koop. Ik sta achter de bedrijven waaraan ik lever. Durf te zeggen: ik ben een Merkheld. Ze mogen me koesteren.Te vaak zijn we bezig met nieuwe klanten werven. Te weinig besteden we aandacht aan de klanten die we reeds aan ons gebonden hebben. Terwijl zij nou bij uitstek ambassadeurs kunnen zijn.

 

Wij bouwen dan ook aan een merk, niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Vanuit een stevig fundament, de Merkbelofte. De meest sterke en inspirerende merken werken eigenlijk altijd merkgedreven. Maar hiervoor is moed nodig. Dat betekent dat mensen laat meebouwen aan je merk. En dat betekent controle loslaten.

 

Marketingcommunicatie is van iedereen geworden
Nog niet zo heel lang geleden (ik heb het nog meegemaakt) was marketing van directie, de marketingafdeling of van de corporate communicatie-afdeling. Dat de salesmeneer of -dame het eerste contact legde, was toen heel normaal, maar nu is de wereld helemaal veranderd. Voordat er iemand van sales aan tafel komt, is het hele bedrijf al van top tot teen bekeken. Online. En als marketing- of communicatieafdeling kun je het verhaal niet onder controle houden. Mensen schrijven reviews, tippen en praten over het merk op social kanalen. Ze hebben een groot bereik. Kijk maar naar je eigen LinkedIn kanaal. Dat is al een database. Dus het is funest als je jouw klanten niet tevreden weet te houden en het is heel krachtig als je dit wel doet.

 

Word dé Coolblue binnen jouw branche
Merkhelden is mijn passie, omdat ik oprecht geloof in dat marketing mooier kan. Dit is werken vanuit een fundament, vanuit authenticiteit en dat gaat uiteindelijk veel meer werkplezier opleveren. Alleen maar bezig zijn met de buitenkant is een gemiste kans. Alleen maar bezig zijn met de binnenkant ook. En wat zeker een gemiste kans is, is de arrogantie om te denken dat het prima gaat met het bedrijf en dat je dus niks hoeft te doen. Stilstaan is achteruit gaan. Word een sterk merk als Coolblue of Tony Chocolonely en bouw elke dag aan sterker worden. Laat geen kans liggen en ga excelleren!

[1] Gallup Incorporated is een Amerikaans onderzoek- en adviesbureau.

 

Dit artikel is onderdeel van het e-book ‘Iedereen is een Merkheld’. Download nu, gratis en voor niets, het gehele e-book via https://www.merkhelden.com/e-book-iedereen-is-een-merkheld/

Share This