Binnen Merkhelden is één van de cruciale onderdelen waar we bedrijven over adviseren, de Mens. Mensen zijn immers het vloeibare goud van organisaties, dus daar moet je in willen investeren.

Maarre – kost dat niet veel te veel? Dat levert toch geen directe omzet op? Hoe meten we nou of dat wel echt werkt? Medewerkers moeten toch gewoon doen waarvoor ze zijn aangenomen?

Mocht jij zo denken: succes! Je zult het niet overleven :).

Steeds meer bedrijven begrijpen dat om te groeien het tijd wordt om de medewerker centraal zetten.

Waarom dan?

Hierdoor zorg je voor een klimaat dat medewerkers lekker in hun vel zitten, hun volle potentieel benutten, het gevoel hebben ertoe te doen. Dit draagt automatisch bij aan bedrijfsdoelstellingen zoals hogere winst, grotere productiviteit, sterkere cultuur. Daarbij: in deze tijd lukt het je dan wél om de juiste mensen aan boord te krijgen. En te behouden.

In Amerika zijn er reeds onderzoeken die dit ook bewijzen, in Nederland staat het nog in de kinderschoenen maar alle grote HR directeuren denken erover na. Reden te meer om er nu mee te starten: de Employee Experience.

Employee Experience

Employee Experience is de som van alles wat een medewerker ervaart tijdens zijn of haar relatie met het bedrijf. Van het eerste contact met een recruiter tot het laatste contact aan het einde van een dienstverband. De hele reis die een medewerker maakt met jouw bedrijf.

De strijd om de beste kandidaat en om je bestaande medewerkers aan boord te houden is volop gaande in de markt. Je weet het al langer: een hele nieuwe generatie met nieuwe ideeën en nieuwe idealen is aanstaande. Deze generatie is niet bezig met zich eindeloos aan een bedrijf te verbinden of het opbouwen van een pensioen. Deze generatie wil betekenisvol bezig zijn, betrokken worden bij beslissingen, een goede work-life balance hebben, zichzelf kunnen ontwikkelen om maar een aantal zaken te noemen.

Als je dat als organisatie niet biedt raak je je talent kwijt. Of komen ze überhaupt niet binnen.

En tegelijkertijd heb je ook de generaties die wél de zekerheid van een pensioen prettig vinden. Hun kennis en ervaring wil je ook aan boord houden.

Employee Experience is dus een middel om medewerkers op een betrokken manier aan je te binden en daarmee effectief bij te dragen aan de bedrijfsdoelstellingen.

Oftewel: Employee Experience gaat over maatwerk. Alsof je op een Foodtruck Festival rondloopt. De randvoorwaarden zijn gecreëerd. De sfeer is goed, er is een diversiteit aan mensen, je kunt van alles eten en drinken, er zijn meerdere activiteiten. En jij bepaalt waar je naar toe gaat en wat je consumeert.

5 Elementen

Oftewel: als jij jouw organisatie fit for future wilt krijgen, mag je aan de slag met Employee Experience. Hieronder zetten we 5 elementen op een rij waar je naar wilt kijken:

1.    Geluk op de werkvloer: bijdragen aan de missie, betrokkenheid, ruimte geven voor eigen inbreng.

2.    Sympathiek management: inspirerend en benaderbaar, transparant, innovatief, dienende leiders die optimale randvoorwaarden creëeren om medewerkers (en zichzelf) te laten floreren

3.    HR en dan anders: de rol verandert meer en meer naar Business Partner niveau en gaat over het faciliteren van pre-onboarding tot en met off-boarding. Persoonlijke ontwikkeling speelt een grote rol bij en positieve ervaring

4.    Up-to-date software en techniek

5.    Meer dan een werkplek: fun, F&B, inrichting, prikkelende ontmoetingsplek

En de medewerker zelf?

Laten we duidelijk zijn: Employee Experience is niet iets wat het bedrijf alleen moet regelen. Ook de medewerker zelf mag aan de bak. Als werknemer ben je zelf-organiserend en reflectief: door een combinatie van deze twee ontstaat de Mooiste Versie Van samenwerken.

Ingewikkeld?

Welnee. Wat je wilt is een eerste stap zetten. Zo maak je uiteindelijk blijvend waar wat je belooft en zo creëer je vertrouwen – intern en extern. Elke golf begint als rimpel en maak altijd het verschil!

Wat denk jij. Employee Experience: kost te veel of de investering waard? Laat het ons weten, we zijn nieuwsgierig naar jouw mening en vertellen je graag waar we je (ook met quick wins!) mee kunnen helpen.

https://www.greatplacetowork.nl/home/search?s=employee+experience

http://blog.nudgerewards.com/brands-taking-the-employee-experience-to-the-next-level

https://www.raet.nl/over-ons/ronde-tafel-employee-experience

Share This