Beerco, de Coolblue van het MKB

Employee Experience is het eerste contact met een organisatie als medewerker tot en met het vertrek van een medewerker. Ik liep tegen een fantastisch MKB voorbeeld aan: Beercoo. Eigenaar Vincent de Beer vertelde over hoe zij werken aan binding met hun medewerkers.

 

Medewerker staat op één
Beercoo is een schoonmaakbedrijf met 800 man in dienst. Hun logo, de vriendelijke smiley en hun pay-off: ‘Da’s leuk!’ staat centraal in hun dagelijks handelen. Evenals hun medewerkers. Zij geloven oprecht dat blije medewerkers zorgen voor blije klanten. Daarom staat de medewerker op nummer één.

 

Terwijl ik geboeid luisterde naar Vincent, viel me op dat dit geen trucje is. Dit komt echt vanuit zijn hart. Buiten het feit dat ze superleuke bijeenkomsten organiseren voor medewerkers van kantoor, schoonmakers en partners, is er dagelijks ruimte voor persoonlijk contact. Dit kan een praatje zijn, een persoonlijk kaartje voor verjaardagen, kleding die wordt ingezameld voor een alleenstaande moeder of het uitlenen van de Tesla voor een spreekbeurt op school. Ook besteden ze veel aandacht aan het begeleiden en belonen van personeel.

 

Drie categorieën
Hun medewerkers worden opgesplitst in drie categorieën. A, B en C. C is ongeveer 10% en dat zijn de medewerkers die niet naar behoren presteren. Vaak zie je in bedrijven dat daar heel veel aandacht aan wordt besteed. Vincent ziet dat anders. “Ik besteed liever mijn tijd aan de B categorie, 70%, die goed presteert, door opleidingen en andere begeleiding. En aan de toppers, de A’tjes om ze belonen voor al hun inzet. Da’s leuk om te doen. Leidinggevenden van Beercoo krijgen een budget hiervoor en er geldt maar een regel; dat budget moet op! Met de C categorie gaan we het gesprek aan en bespreken we een aantal keren dat het niet goed gaat en als het niet verbetert dat daar consequenties aan verbonden zijn. Dan kunnen ze hun verantwoordelijkheid pakken of niet. Dat gaat eigenlijk bijna altijd in prima overleg.”

 

Kernwaarden laden
Verder vindt Vincent het heel belangrijk dat hun way of working dagelijks geladen wordt. Denk aan de pay-off en kernwaarden waarbinnen ze werken. “Het onder de aandacht brengen van wat wij belangrijk vinden is een full-time job. Ik kan niet alle 800 mensen persoonlijk bereiken, maar via de medewerkers van kantoor en leidinggevenden lukt dat wel.” Wel geeft hij toe dat het lastig is om schoonmakers die bij allerlei klanten werken en soms niet eens op het kantoor van Beercoo zijn geweest, aan zich te binden.

 

Hij ziet wel dat zijn investeringen op dit vlak zich terugbetalen. Beercoo heeft het laagste ziekteverzuim in de branche. Als mensen zijn vertrokken (ook door ontslag) dan blijven ze 9 van de 10 keer ambassadeur en kunnen ze makkelijk aan mensen komen op een krappe markt. Vincent is ervan overtuigd dat dit heeft bijgedragen in hun groei.

 

Op de vraag wat nou allemaal kost, is hij dan ook vrij kort. “Als je die vraag moet stellen, is dit niks voor jullie. Kun je beter een ander speerpunt voor je bedrijf pakken. Het gaat niet om de kosten maar om de baten. En verder is het gewoon leuk om te doen.” En dat past precies bij hun pay-off.

 

Dit artikel is onderdeel van het e-book ‘Iedereen is een Merkheld’. Download nu, gratis en voor niets, het gehele e-book via https://www.merkhelden.com/e-book-iedereen-is-een-merkheld/

Share This